Direktiva o transparentnosti mjera za reguliranje cijena medicinskih proizvoda dvije godine stoji blokirana u Europskom vijeću

Eurozastupnici Jose Inacio Faria (liberali), Cristian Busoi (pučani), Michele Rivasi (zeleni), Piernicola Pedicini (EFDD-euroskeptici) i Biljana Borzan (socijalisti i demokrati) su u ime svojih klubova u Europskom parlamentu poslali pismo kojim traže od Europske komisije da pojača napore u donošenju nove Direktive o transparentnosti mjera u određivanju cijena lijekova.

“Svjedoci smo niza slučajeva u kojima pacijenti stradaju radi bezobrazno skupih lijekova ili nemogućnosti liječenja najnovijim lijekovima koji predugo čekaju na tržišnu dozvolu. Direktiva bi pomogla nacionalnim sustavima zdravstvenog osiguranja pri pregovorima s farmaceutskim tvrtkama oko cijena lijekova, ali i tvrtkama jer bi se skratili rokovi u kojima država mora donijeti odluku o puštanju novih lijekova u upotrebu”, pojasnila je Borzan koja na direktivi radi kao izvjestiteljica u sjeni Grupe socijalista i demokrata u EP.

Cilj nove direktive je ubrzanje postupka određivanja cijena lijekova i njihovog puštanja na tržište. Usvajanje direktive bi u konačnici donijelo uštede državnim proračunima, na primjer bržim stavljanjem na tržište znatno jeftinijih generičkih lijekova. Zbog različitih nacionalnih praksi ti procesi znaju trajati do 700 za inovativne i 259 dana za generičke lijekove. Nova direktiva predviđa rokove za donošenje odluke od 180 dana za jedan  i 60 za drugi tip lijekova.

Jedan od načina na koji nova direktiva može pomoći smanjenju cijena lijekova je javnom obznanom cijena ispregovaranih tijekom javne nabave u svim europskim zemljama. Na taj način bi npr. HZZO znao koliko će francuski državni osiguravatelj plaćati za neki lijek i pregovarao bi iz jače pozicije.

Europski parlament je u ožujku 2013. godine izglasao svoj prijedlog direktive, no države članice u Europskom vijeću skoro dvije godine ne mogu postići konsenzus. Budući da su Parlament i Vijeće ravnopravna zakonodavna tijela novi zakon je u praksi blokiran.

“Svi pacijenti imaju pravo na pravodoban pristup kvalitetnim, učinkovitim i sigurnim lijekovima. Nitko ne bi trebao ostati bez spasonosne terapije radi previsokih troškova i nečinjenja državne birokracije. Zato s kolegama pozivam države članice da se dogovore i Europsku komisiju da ne skida Direktivu o transparentnosti mjera u određivanju cijena lijekova sa svog plana rada”, izjavila je Borzan.

Pismo je poslano europskom povjereniku za zdravstvo Vytenisu Andriukaitisu, povjerenici za unutarnje tržište Elzbieti Bienkowskoj, povjereniku za rast i investicije Jyrkiu Katainenu te potpredsjedniku Europske komisije za odnose među EU institucijama Fransu Timmermansu.

Bruxelles, 11. prosinac 2014.