Meso kloniranih životinja, proizvodi od takvoga mesa ili hrana proizvedena nanotehnologijom – u dogledno vrijeme se neće naći na tržištu zemalja Europske unije. Riječ o tzv. novoj hrani koja, kao i neki tradicionalni prehrambeni proizvodi iz trećih zemalja, nisu postojali na tržištu Europske unije prije 1997. godine.

Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta izmijenio je prijedlog Regulative o novoj hrani (Novel Foods Regulation)  Europske komisije kojim bi se odobrilo  prisustvo nanočestica u prehrambenim proizvodima. Izglasan je moratorij na upotrebu nanotehnologije u proizvodnji hrane sve dok Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ne razvije procedure za procjenu rizika za tzv. “nano-hranu”.

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan je kao članica odbora pozdravila ishod glasanja.

– Poslali smo snažan signal o načinu na koji EU i njene institucije trebaju tretirati tzv. novu hranu. Inzistiranje na principu predostrožnosti prema kojem svaka nova hrana mora proći zahtjevan proces odobrenja, najbolji je način zaštite europskih potrošača – smatra Borzan.

Pored već spomenutog mesa od kloniranih životinja i “nano-hrane”, Regulativa koju je predložila EK obuhvaća i hranu proizvedenu novim tehnološkim procesima       (npr. margarin koji smanjuje kolesterol), meso proizvedeno u laboratoriju i proizvode od egzotičnog voća i povrća (npr. chia sjemenke i noni sok). Osnovni cilj novih propisa je uređenje i centraliziranje procesa dobivanja dozvole za stavljanje novog prehrambenog proizvoda na tržište Unije.

U postupku izrade Regulative, i Parlament i Komisija su se složili da meso kloniranih životinja ne smije biti na tržištu EU, no Parlament je tražio i zabranu za meso njihovog potomstva. Budući da se nije mogao postići kompromis, primjerice jasnim označavanjem takvog mesa na pakiranju, parlamentarci su glasali da se taj dio Regulative vrati na doradu Komisiji.

– Istraživanja pokazuju da europski potrošači ne žele meso povezano s kloniranjem, te da 83% njih želi da, ako se i bude moglo kupiti u trgovinama, ono bude jasno i nedvojbeno označeno kao proizvod od potomaka kloniranih životinja – kazala je Borzan.

Zastupnica iz Hrvatske je podnijela nekoliko amandmana na prijedlog regulative kojima je, između ostalog, tražila da svim zainteresiranim bude dostupna lista zahtjeva za tržišno odobrenje nove hrane od strane Europske komisije.

– Kolege su podržali moje amandmane jer smatraju da davanje dozvola za stavljanje novih i inovativnih prehrambenih proizvoda na police europskih trgovina mora biti maksimalno transparentno. Potrošači i njihove organizacije, poduzetnici, poljoprivrednici i svi ostali zainteresirani će tako biti informirani o potencijalnim novim proizvodima na tržištu – objašnjava zastupnica iz Slavonije.