Tradicionalna gastronomska i glazbena manifestacija “Jesen u Baranji” i ove je godine održana u Belom Manastiru prvih dana jeseni. Kao i ranije, naglasak je na baranjskoj multikulturalnosti. Tako su posjetitelji ove manifestacije, na izložbama hrane i običaja, te na kreativnim radionicama s djecom imali priliku upoznati narode koji su oblikovali kulturu i način života u Baranji: Hrvate, Mađare, Srbe, Rome, Nijemce i druge. U velikom festivalskom šatoru, gradska kulturno-umjetnička društva plesom i pjesmom su predstavili kulturu i tradiciju svojih naroda, a na štandovima su ponuđene i omiljene tradicijske slastice. Pored toga, organizirane su i dječje kreativne radionice na temu jeseni u Baranji.

A, kako je Baranja poznata po bogatoj gastronomiji, veliko zanimanje Baranjaca i njihovih gostiju izazvala je velika Fišijada – natjecanje u kuhanju fiša, ribljeg specijaliteta koji se priprema ponajviše upravo u Baranji.

U natjecanju je sudjelovalo više od 70 ekipa iz svih dijelova Baranje, a potporu im je došla dati i europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan. U pratnji belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša i njegova zamjenika Marka Bogatića, gospođa Borzan se družila s brojnim gostima ove prave multikulturalne manifestacije koja već godinama privlači tisuće posjetitelja.

Prilikom razgovora s dijelom natjecatelja – neki od kuharskih majstora u pripremanju fiša, izrazili su želju da ispred sjedišta Europskog parlamenta naprave sličnu Fišijadu.

– Time bismo europskim diplomatama zorno pokazali naše gastronomske specijalitete i, naravno, počastili ih fišem i baranjskim vinom – objasnio je svoju ideju jedan ugledni baranjski ugostitelj.

Zastupnica Borzan je prihvatila ovu zanimljivu ponudu, dodavši kako prije svega mora provjeriti hoće li tamošnja stroga administracija odobriti organizaciju takvog događaja, prilično nesvakidašnjeg za tamošnje prilike.