– Nedvojbeni povijesni pokazatelji ukazuju na činjenicu kako je industrijski i uopće gospodarski razvoj grada Osijeka i dobrog dijela Slavonije bio najsnažniji na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Tada su nastajale i uspješno se razvijale sve industrijske perjanice ovog dijela Hrvatske. Počev od velikog broja tvrtki s područja klasične prehrambene industrije kao što su šećerane, klaonice, velike pekarske tvornice, pivovara, tvornica čokolade i keksa, mljekara, uljara i slično. Pa, preko tvornica drvne i kemijske industrije i kožara, do tvornica iz segmenta metaloprerađivačke djelatnosti. Svima je njima zajednički nazivnik i motiv nastanka bila – poljoprivredna proizvodnja.

Dakle, treba koristiti prirodne komparativne prednosti koje naš kraj ima, kvalitetno ih prerađivati i kao završni proizvod ih plasirati na domaćem i velikom europskom tržištu.

Uvjerena sam kako je to ključ prosperiteta razvoja istočne Hrvatske. Kada tome pridodamo vrlo kurentni ekološki predznak, autohtonost naših brojnih prehrambenih proizvoda i njihovu kvalitetu – uvjerena sam kako zaista ne bi trebalo biti nikakvih problema za našu poljoprivrednu djelatnost. To je vizija poljoprivrednog razvoja koju treba slijediti i vrlo praktično je primjeniti u uvjetima hrvatskog članstva u EU – izjavila je  europarlamentarna zastupnica, Biljana Borzan, sudjelujući danas u raspravi na regionalnom forumu “Zajednička poljoprivredna politika EU”. Ovaj skup je održan u Osijeku u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH.

U radu ovoga foruma sudjelovala je i europarlamentrana zastupnica Sandra Petrović Jakovina koja je naglasila značaj plasiranja i promocije visokokvalitetnih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na EU tržištu.

– Šansa hrvatskih poljoprivrednih proizvođača je u plasmanu tzv. premijskih proizvoda naše poljoprivredno-prehrambene djelatnosti. Za takve proizvode na europskom tržištu postoji izuzetno veliki interes. Osobito u skandinavskim zemljama, u zemljama Beneluxa, kao i u Velikoj Britaniji. Možda je najbolji primjer poznatog proizvođača kulena Galovića koji svoje kulene u Londonu prodaje po cijeni od 62 eura za kilogram. Hrvatska poljoprivreda upravo na taj način može i treba iskoristiti takvu prednost – naglasila je Petrović Jakovina.

Zastupnice Borzan i Petrović Jakovina, brojnim okupljenim proizvođačima ponudile su pomoć kako putem Europskog parlamenta mogu ostvariti željene učinke.