Nakon što je u lipnju odgoda rasprave o TTIP-u izazvala burne reakcije i svađe, Europski parlament ovaj tjedan ponovno debatira i glasa o kontroverznom sporazumu. Nakon rasprave u utorak, u srijedu je izglasana rezolucija o tijeku pregovora. No, za razliku od prošle sjednice, ova je prošla u mirnijim tonovima.

“Ova rezolucija je prilika da pregovaračima iz Europske komisije jasno kažemo: Gospodo, ovo su uvjeti i stajališta Parlamenta koji predstavlja pola milijarde ljudi koji su prvo građani, a tek onda potrošači. Dok pregovarate, sjetite se da na kraju pregovora morate doći pred nas i tražiti naše odobrenje za ispregovarano. Mi želimo dobar TTIP, no nećemo se libiti odbiti TTIP loš za građane koje predstavljamo,” kazala je u raspravi  hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Rezolucija je pregled stajališta Parlamenta o svim važnim područjima o kojima EU i SAD pregovaraju. Između ostalog, pokriva trgovinu, poljoprivredu, usluge, radnička prava, transparentnost, ISDS, autorska prava, zaštitu podataka i potrošača.

“Današnje glasanje nije izjašnjavanje jesmo li za ili protiv TTIP-a, već imamo li mi, kao demokratski izabrana institucija, stav o tijeku pregovora. Socijalisti i demokrati znaju što žele od sporazuma: gospodarski rast i zapošljavanje uz očuvanje standarda zaštite radničkih prava, okoliša, sigurnosti hrane, zdravlja, demokracije i europskih vrijednosti. Sporazum ne smije biti sredstvo za podrivanje suverenosti država članica u organiziranju kritičnih javnih službi poput zdravstva, školstva i vodoopskrbe. To su crvene linije preko koji ne smijemo priječi,” upozorila je Borzan.

Jedna od spornih točaka u sporazumu je tzv. ISDS, sustav razrješenja sporova između investitora i država. Zagovaratelji ISDS-a kažu da će povećati ulaganja, a protivnici da omogućuje multinacionalnim tvrtkama tužbe protiv suverenih država ako one donesu zakone koje ulagačima ugrožavaju profit.

Sustav postoji od 50-tih godina prošlog stoljeća i u raznim oblicima je na snazi u 27 od 28 zemalja Europske unije, uključujući Hrvatsku. I dok su sve veće političke stranke u Europskom parlamentu suglasne da ISDS reformirati, jedan dio njihovih zastupnika smatra da ga treba potpuno ukinuti.

Dobila sam tisuće poruka i mailova od građana o TTIP-u i velika većina njih ističe ISDS kao najveći problem. Iako moja politička grupa zastupa njegovu reformu, glasala sam za potpuno ukidanje, u skladu sa željama građana koji su me birali. Javno pravosuđe u državama članicama Europske unije je mjesto za rješavanje sporova između država i ulagača. Jedna od opcija je i osnivanje posebnog europskog suda za trgovinske sporove, no ISDS treba ukinuti,” izjavila je SDP-ova zastupnica.

Kad se jednom pregovori završe i tekst sporazuma objavi javnosti, Europski parlament će glasati za ili protiv, bez mogućnosti promjene teksta. Parlamentarci zato rezolucijom žele usmjeriti Europsku komisiju u pregovorima, a ona njihova stajališta može i ne mora prihvatiti. No, u tom slučaju Parlament može srušiti TTIP, kao što je prije nekoliko godina srušio ACTA-u, sporazum o krivotvorenju i autorskim pravima.

“Glasala sam za rezoluciju jer ističe potencijal TTIP-a, ali i upozorava što Parlament neće prihvatiti. Ne želimo nametanje neoznačenog GMO-a, klorirane piletine i onemogućavanje suverenih država da donose zakone i propise. Tražili smo da i TTIP ide na ratifikaciju u 28 nacionalnih parlamenata kako bi dobio veći demokratski legitimitet,” kazala je Borzan.

Rezolucija je na kraju izglasana s  436 glasova “za” i 241 “protiv”.