Nakon što su Sjedinjene američke države pokrenule istragu protiv njemačkog automobilskog diva radi kršenja propisa o ispuštanju štetnih plinova, Volkswagen bi se mogao naći i na udaru Europske komisije. Optužbe SAD da je u automobile marki VW, Audi, Seat  i Škoda ugrađivan softver za “friziranje” rezultata na eko-testovima, poljuljao je cijelu europsku auto industriju. Socijalisti i demokrati u Europskom parlamentu pozvali su Europsku komisiju da istraži poslovanje i prakse Volkswagena.

“Njemački kolege s kojima sam jučer pričala su u stanju šoka i nevjerice. Dvije stvari su u Njemačkoj svetinja, briga za okoliš i kvalitetni automobili. Ako su razmjeri skandala onoliki koliko se špekulira, posljedice za njemačku i europsku ekonomiju bi mogle biti velike. U interesu je svih da se što prije istraži jesu li automobili s protuzakonitim softwareom prodavani i u Europskoj uniji. Prema onome što znamo, rezultati testova su frizirani tako da pokazuju i do 30 puta manju koncentraciju štetnih plinova od stvarne,” kazala je Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Nakon objave skandala dionice VW su u značajno izgubile na vrijednosti, a sumnja se kako je takva ili slična praksa bila raširena u velikom dijelu autoindustrije.

“Ako se optužbe pokažu točne, radi se o ugrožavanju zdravlja građana i obmanjivanju kupaca koji su skuplje plaćali vozila s ekološki prihvatljivim motorima. Istragu treba provesti temeljito i transparentno kako bi se ponovno zadobilo povjerenje kupaca u europske automobile. Pozvali smo Europsku komisiju da, osim istrage, osmisli i sustav mjerenja ispušnih plinova u vožnji, takozvani “Real-world Driving Emissions” (RDE) test. Tako se mogu izbjeći ovakvi skandali u budućnosti,” izjavila je Borzan.

Ovaj slučaj dodatno će zakomplicirati budućnost tehnologije dizelskih motora, o kojoj se u Europskoj uniji već neko vrijeme vodi rasprava zbog njihovog utjecaja na okoliš i javno zdravlje.