Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među petnaestogodišnjacima u Europi u razdoblju 2002.-2014., pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za Hrvatsku.

Naime, rezultati pokazuju da čak 33 posto hrvatskih petnaestogodišnjaka pije alkohol svaki tjedan i po tome su prvi među svojim vršnjacima u Europi. Nakon Hrvatske, najgori su Malta s 32 posto i Italija s 31 posto.  Osim toga, Hrvatska je u skupini od samo nekoliko europskih zemalja u kojoj se opijanje učenika nije smanjilo u odnosu na 2002. godinu.

“Nažalost, ovi rezultati su konzistentni sa sličnim istraživanjima i kao društvo si moramo postaviti pitanje zašto su petnaestogodišnjaci u gotovo cijeloj Europi značajno smanjili opijanje u odnosu na prije petnaestak godina, a u Hrvatskoj ne? Zašto zabrane i edukacija u Hrvatskoj ne daju rezultate? Provode li se zakoni i jesu li kazne dovoljno odvraćajuće? Apeliram na ministarstvo zdravstva i druge odgovorne da se odlučno uhvate u koštac s ovom pošasti,” izjavila je hrvatska europarlamentarka dr. Biljana Borzan.

Borzan je 7. studenog u Europskom parlamentu organizirala konferenciju o nadolazećim izmjenama označavanja sastava i energetske vrijednosti na ambalaži alkoholnih pića. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici Europske komisije, proizvođača piva, vina i žestokih pića i raznih medicinskih i nevladinih udruga.

Glavna tema razgovora je bila činjenica da je, od svih proizvođača prehrambenih proizvoda, samo alkoholna industrija izuzeta od zakonske obveze označavanja kalorija i sastava na ambalaži. To je dovelo do situacije da proizvođač mlijeka ili soka mora te podatke stavljati na proizvod, a proizvođač vodke ili rakije ne. Predstavnici Europske komisije su najavili da će, vjerojatno u sljedećoj godini, predložiti da označavanje kalorija postane obvezno na europskom tržištu.

“Potrošači imaju pravo znati što kupuju i piju, i zato smatram da je trenutna situacija nepravedna. Osim toga, označavanje kalorijske vrijednosti će među mladima podignuti svijest da alkohol zapravo deblja, malo njih zna da samo čista mast ima više kalorija od alkohola. Novim generacijama, odraslim na Instagramu i sličnim platformama, to bi mogao biti faktor koji će ih odvraćati od alkoholiziranja”, smatra SDP-ova europarlamentarka.

Link na istraživanje: http://www.euro.who.int/en/publications/abstracts/adolescent-alcohol-related-behaviours-trends-and-inequalities-in-the-who-european-region,-20022014-2018

Bruxelles, 8.10.2018.