Zahvaljujući Osječaninu Bogdanu Penjiću koji je 1879. godine od dotadašnjeg primitivnog pčelarenja pokrenuo doba organiziranog i suvremenog pčelarenja, Osijek je postao kolijevkom hrvatskog pčelarstva. Tim povodom ovaj je vikend na osječkom Poljoprivrednom fakultetu održana tradicionalna 7. pčelarska manifestacija pod nazivom “Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva”.

Na trodnevnoj manifestaciji okupilo se mnoštvo priznatih pčelara iz cijele Hrvatske ali i brojni mladi pčelari kojima su upravo ovdje uručene diplome za uspješan završetak ovogodišnje generacije Pčelarske škole. Svima njima obratila se i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan izrazivši zadovoljstvo što vidi toliko mladih koji se žele baviti ovom proizvodnjom uvjerena kako će vrlo brzo upravo oni predstavljati budućnost hrvatskog pčelarstva.

– U Europskoj uniji cijene med i sve druge pčelinje proizvode koji dolaze iz Hrvatske. EU izdvaja značajna financijska sredstva za razvoj pčelarstva u svim državama članicama. Radi povećanih potreba i sve većeg broja košnica od 2007. godine godišnji fondovi EU-a za sektor pčelarstva su se povećali i danas on iznosi 32 milijuna eura godišnje – kazala je zastupnica Borzan dodavši kako postoji cijeli niz mjera za koje se ta sredstva koriste. Budući da svojom proizvodnjom pokriva tek više od 60 posto vlastitih potreba, EU je uvoznik meda i zastupnica Borzan smatra da je to prostor i za sve naše proizvođače koji se načinom i kvalitetom proizvodnje niti malo ne razlikuju od vodećih zemalja proizvođača meda Unije.

– Za nas je zanimljivo da EU traži sinergiju pčelarskih mjera i programa ruralnog razvoja. Radi se o pomoći mladim pčelarima radi opstanka ali i sve većeg povratka mladih ljudi na selo. Veseli me da ovdje vidim toliko mladih, budućih pčelara, koji mogu postati korisnici fondova Europske unije – poručila je zastupnica Borzan, dodijelivši priznanja pčelarima Osječko-baranjske županije koji su postigli zapažene rezultate u ovogodišnjem ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda.

Ovogodišnja manifestacija obilježena je i svečanim otkrivanjem spomen-ploče Bogdanu Penjiću, ocu hrvatskog pčelarstva i zaslužnom građaninu grada Osijeka, na kapelici Donjogradskog groblja.