Europski parlament je izglasao rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje. Na rezoluciji je radila i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan. Založila se za uvođenje jedinstvenog punjača koji bi građanima donio uštede i do 300 kuna po uređaju.

„Svatko od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po ladicama se i dalje nakupljaju novi. Ako uzmemo u obzir da nepotrebni punjač poskupljuje uređaj i do 300 kuna, očito je da postojeće stanje ne odgovara potrošačima niti okolišu. Jedino profitira industrija!“, kazala je Borzan.

U okoliš se godišnje odloži 51 000 tona punjača. Komisijine dobrovoljne mjere za standardizaciju punjača nemaju rezultata. Komisija je početkom ove godine napravila studiju koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza.

„U Radnom programu Europske komisije izmjena zakona o punjačima je najavljena za ovu godinu. Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Zbog lošeg dizajna mobitela, primjerice ukopavanja baterije iza matične ploče ili slabog ekrana, čak 78 posto građana je moralo kupiti novi uređaj. To su problemi koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna uređaja. Vrijeme je da nova Komisija pokaže da su interesi građana ispred interesa industrije!“, zaključila je Borzan.

Rezolucija je usvojena sa 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih.