Kampanja za izbore za Europski parlament odvela me u Dubrovnik, Šibenik i Zadar. Put automobilom iz krajnjeg istoka Hrvatske do njenog krajnjeg juga je, radi oblika državnog teritorija RH i slabe prometne infrastrukture susjedne BiH, dugotrajan i naporan. Iako su hrvatske autoceste moderne i razgranate, dubrovačka regija je prometno izolirana i dok se to ne promijeni hrvatski predstavnici u EU imat će trajan zadatak za riješiti.

Kao europarlamentarka intenzivno sam se bavila upravo prometom. Naime, Hrvatska je postala članica unije tik nakon što je definirana nova karta europskih prometnih pravaca koja će biti na snazi do 2023. U kolovozu, čim je bilo jasno da Hrvatska neće dobro proći u rasporedu novih prioritetnih TEN-T pravaca, zastupnica Borzan postavila sam zastupničko pitanje Europskoj komisiji je o reviziji prometne direktive prije kraja predviđenog roka trajanja.

Od europskog povjerenika za promet Siima Kallasa dobila pozitivan sam odgovor na traženje da se u paket zakona o transeuropskim prometnim pravcima ugradi mogućnost da zemlje članice mogu inicirati izmjene koridora i prije 2023. To je za Hrvatsku jako važno budući da su naši istok i jug trenutno prometno zakinuti.

Pelješki most je bitno, ali nije jedino prometno pitanje. Koridor 5c je jednako toliko važan, ako ne i važniji. Transeuropska prometna mreža, ili kraće TEN-T, je prilika da Hrvatska europskim novcima poveže prometno zapostavljene krajeve poput Slavonije s europskim prometnim pravcima.

Upravo zato,  pred sam kraj mandata s kolegama eurozastupnicima lobirala sam Europsku komisiju za pomoć pri kompletiranju koridora 5c. Zajedno s kolegicom Zitom Gurmai iz Mađarske i predsjednikom Odbora za promet Europskog parlamenta Brianom Simpsonom, tražila sam od Europske komisije da se financijski uključi u završetak gradnje koridora 5c u Mađarskoj, Hrvatskoj i BiH. Putujući iz Osijeka u Dubrovnik čovjek najbolje uvidi koliko bi dovršenje tog prometnog pravca značilo za Slavoniju i jug Dalmacije, a o susjednoj državi da i ne govorimo.

Nadam se pozitivnom odgovoru i puno kraćem putu iz Osijeka u Dubrovnik.