Nakon povlačenja vode i početka procjene štete na poplavljenom području Slavonije, građani i vlast moraju se nositi s posljedicama katastrofe. Jedna od njih je i nekontrolirano širenje i najezda komaraca kao potencijalnih kliconoša. Naime, izlijevanjem vode na velika područja ista su postala pogodan teren za razmnožavanje komaraca, koji su i u normalnim uvjetima u Slavoniji problem.  Ako se tome dodaju nesanirane životinjske lešine i drugi elementi koji pogoduju razvoju i širenju bolesti evidentna je opasnost od ugroze javnog zdravlja.

Hrvatske vlasti su već započele s operacijom zaprašivanja i monitoringa komaraca, no taj problem se ne može riješiti samo akcijama na teritoriju RH i stoga naše službe pružaju pomoć Srbiji i BiH. Kontrola najezde komaraca zahtijeva velika financijska sredstva koja će se pronaći u državnom proračunu, no Hrvatska kao članica Europske unije ima pravo zahtijevati europsko sufinanciranje, pogotovo jer pruža pomoć susjednim zemljama.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane EP, Biljana Borzan, poslala je pismo u kojem traži pomoć od europskih institucija pri rješavanju problema s komarcima.

Pismo je poslano europskom povjereniku za zdravlje Toniu Borgu, europskoj povjerenici za katastrofe i hitne slučajeve Kristalini Georgijevoj i direktoru Europskog centra za sprječavanje i kontrolu zaraze dr. Marku Sprengeru.

Borzan u pismu opisuje razmjere štete i upozorava na opasnost koja prijeti građanima EU ako se ne spriječi nekontrolirano razmnožavanje komaraca. Nadalje, zastupnica traži hitno pružanje logističke i financijske pomoći relevantnih institucija i agencija Europske unije.

„Poplava se povukla, a sada predstoji veliki posao.  U tim krajevima Hrvatske, komarci su problem i bez posljedica kakve je donijela ova katastofalna poplava. U ovim uvjetima, komarci su ne samo problem, nego i velika opasnost i stoga nema vremena za čekanje. Hrvatska odrađuje zaprašivanje sama, no posao je ogroman i hitan. Kada je nedavno posjetio poplavljene krajeve, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je kazao kako će EU pomoći Hrvatskoj u sanaciji štete. Sada je prilika da se ta pomoć i materijalizira“, komentirala je Borzan.