Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan izabrana je za potpredsjednicu Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, čime je postala jedna od najutjecajnijih zastupnica u Europskom parlamentu, gdje su socijalisti druga grupa po veličini i broje 145 zastupnika. Danas joj je dodijeljen i važan potpredsjednički resor – izgradnja ekonomije koja radi za građane!

“Jako sam sretna što mi je ponovno ukazano povjerenje da vodim ovaj resor koji je još važniji u vrijeme krize. Kao i do sada, borit ću se da Hrvatska ima jaku poziciju za stolom. Na europskom tržištu ne smije biti velikih i malih, bitnih i nebitnih. U svom dosadašnjem radu sam se hvatala u koštac s industrijom zahtijevajući najbolje za naše građane. To je uvijek borba Davida i Golijata. Istraživanje koje sam provela u Hrvatskoj pokazalo je kako je skoro 90 posto građana uvjereno da se velike multinacionalne kompanije vode isključivo profitom. Pored toga, za nas dolaze posebno izazovna vremena. Energentska kriza divlja po cijeloj EU, a u Hrvatskoj su cijene struje skočile za skoro pet puta. Uz to, uvođenje eura donosi nove izazove, a većina građana RH smatra da nismo spremni za to. Čak 88 posto građana je opravdano zabrinuto oko porasta cijena“, kaže Biljana Borzan.

Socijalisti su prepoznati po svojoj borbi protiv utaja poreza na razini EU i na globalnoj razini te su osnovali i poseban Odbor za porezna pitanja u Europskom parlamentu.

“Smatram kako tržište treba biti pravednije, posebno u smislu poreznih politika. Više od 77 posto naših građana smatra da velike multinacionalne kompanije trebaju plaćati porez u državama gdje ostvaruju zaradu. Pojedince – pogotovo one koji su otišli trbuhom za kruhom ganjamo za minorne iznose, a velike se pušta da rade što žele“, kaže Borzan.

Borzan će do kraja mandata određivati prioritete Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu po europskim zakonima i inicijativama iz njenog resora te će koordinirati rad i strategije u pregovorima između institucija EU.