Usprkos skandalu s prisluškivanjem, vladajući VMRO i dalje ima potporu Europske pučke stranke (EPP)

Kriza u Makedoniji je ovaj tjedan visoko na listi prioriteta Europske unije. Skandal s masovnim prisluškivanjem i oružani sukobi u Kumanovu su tu balkansku zemlju doveli do ključanja. Oporba traži ostavku premijera i nove parlamentarne izbore pod nadzorom međunarodne zajednice. Premijer Gruevski na to optužuje oporbu za izdaju zemlje i šurovanje s tajnim službama neimenovanog vanjskog neprijatelja Makedonije. U prosvjedima i protuprosvjedima u Skopju za sada nije bilo nasilja, no nema naznaka o popuštanju napetosti.

“Već devet godina Europski parlament traži od Komisije da otvori pretpristupne pregovore s Makedonijom i devet puta je takvo što blokirala Grčka. Radilo se o nepravdi prema Makedoniji, no Grci sada likuju i govore kako su cijelo vrijeme bili u pravu. Sudeći prema sadašnjoj situaciji, desetog puta neće biti jer problem s imenom više nitko ne spominje. Austrijski ambasador u Makedoniji je prije nekoliko dana kazao kako će neke države članice EU povući svoju podršku kandidaturi Makedonije dok god se ne rasvijetli skandal s prisluškivanjem,” kazala je europarlamentarka Biljana Borzan, članica stalnog izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Makedonijom.

Premijer i vladajući VMRO-DPMNE odbacuju svaku mogućnost o ostavci, dok oporba odbacuje i prijevremene izbore kao rješenje dok god su pravosuđe i mediji pod čvrstom kontrolom vladajućih. Traže stvaranje tehničke vlade koja će pripremiti zemlju za poštene i transparentne izbore pod nadzorom Europske unije i drugih međunarodnih organizacija.

“Razmjer kontrole koju vladajuća stranka sada ima nad svim aspektima društvenog i političkog života Makedonije bilo kakve izbore čini bespredmetnima. Oporbeni političari nemaju pristupa na državnoj televiziji, naravno osim ako ih se optužuje za kriminal i izdaju domovine. U isto vrijeme premijer i ministri imaju nastupe u emisijama koji su zapravo dijalozi s unaprijed režiranim scenarijem. Makedonija danas više nalikuje na jednopartijsku državu nego na kandidatkinju za članstvo u Europskoj uniji,” upozorila je Borzan.

Premijer Nikola Gruevski i vođa oporbenih socijaldemokrata Zorana Zaev su se ovaj tjedan sastali u Strasbourgu pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta. Preduvjet za to je bio da makedonska policija Zaevu vrati putovnicu koja mu je oduzeta radi optužbi za državni udar. Iako je sastanak završio bez konkretnih rezultata, sama činjenica da je do njega došlo je veliki uspjeh. Nakon desetosatnog sastanka objavljena je zajednička izjava posvećenosti obiju strana općem interesu Makedonije i najavljen novi sastanak za 26. svibnja.

“Pozdravljam posredovanje Europskog parlamenta, no mislim da EU mora preuzeti veću odgovornost za pronalaženje političkog rješenja. Demokratsko nazadovanje Makedonije je evidentno zadnjih nekoliko godina i iako su razmjeri skandala s prisluškivanjem strašni, na neki način nisu iznenađujući. Neshvatljivo mi je kako VMRO još uvijek ima potporu Europske pučke stranke (EPP). Znači li to da oni smatraju kako je korištenje tajnih službi protiv političkih protivnika poželjan obrazac političkog ponašanja?”, komentirala je Borzan.