Danas su se u Zagrebu u sklopu kampanje Europske komisije “Potrošači, upoznajte svoja prava!” sastali voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević, zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu u Europskom parlamentu, Biljana Borzan i predstavnici više trgovačkih kuća. Dogovoreno je da će trgovci u svojim prodajnim mjestima dijeliti letke koje je izdala Europska komisija kako bi bolje informirali potrošače o njihovim pravima.

“Europska komisija, Europski parlament i trgovačke mreže moraju zajednički raditi kako bi kupci za svoj novac dobili proizvode najviše kvalitete. Komisija i Parlament rade na kvalitetnoj legislativi, a dužnost je trgovačkih centara kroz koje prolazi i preko 20 milijuna posjetitelja godišnje da osiguraju najbolju kvalitetu i informiranost svojim kupcima!”, kazala je Borzan.

Zastupnica se osvrnula na primjer uspješne suradnje s trgovcima u cilju zaštite prava kupaca iz Češke. Naime, češka zastupnica u Europskom parlamentu Olga Sehnalova provodi istraživanje s trgovačkim centrom iz zapadne Europe kako bi usporedila kvalitetu naizgled istih proizvoda u starim i novim državama članicama EU. Cilj istraživanja je osigurati najbolju kvalitetu i informiranost za potrošače svuda u EU. Rezultate tog istraživanja će zajedno sa zastupnicom Borzan predstaviti u Puli.

Zastupnica Sehnalova je još 2012. napravila istraživanje u suradnji sa sveučilišnom u Brnu koje je pokazalo da je na policama diljem EU gotovo 50% proizvoda različite kvalitete koji se reklamiraju na isti način. Slična istraživanja pokazuju kako postoje i razlike u deklaracijama i ambalaži kojima dio potrošača biva diskriminiran!

“Sustavno radim na osiguranju iste kvalitete proizvoda svakom kupcu u Europskoj uniji. S obzirom na standard, nerijetko se događa da kupci u nekim članicama EU više izdvoje na proizvod manje kvalitete koji se reklamira i pakira na isti način!”, komentirala je Borzan.

“Zadovoljan kupac je zadovoljan građanin. U Hrvatskoj svakako ima potrebe za ovom kampanjom. Proizvod mora biti onakav kako piše na njemu”, zaključio je Branko Baričević.