Hrvatska vlada točno godinu dana kasni s donošenjem novog zakona o službenim kontrolama, čime bi se omogućila primjena strožih EU propisa o sigurnosti hrane. Rok za primjenu je bio 14. prosinca 2019.  i građani Hrvatske trenutno ne uživaju istu razinu zaštite od trovanja, prijevara i drugih ugroza vezanih s hranom kao ostatak EU.

“Donijeli smo nova pravila kako bi se na najmanju moguću razinu smanjio rizik od trovanja hranom i slične ugroze te kako bi se kriminal u tom sektoru strože kažnjavao. No čini se da to kod nas nije problem. Vlada je imala više nego dovoljno vremena da to učini. Prema zadnjim informacijama nisu još u Sabor uputili nikakav prijedlog zakona. Nema druge nego da im čestitam prvu sramotnu obljetnicu, s nadom da druge ipak neće biti,” kazala je Biljana Borzan, potpredsjednica eurosocijalista, te članica parlamentarnih odbora za sigurnost hrane i zaštitu potrošača.

Nova EU regulativa o službenim kontrolama [1], na europskoj razini uspostavlja jednostavan, integriran i učinkovit sustav kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde. Europska komisija dobiva šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može garantirati sigurnost hrane proizvedene na svom teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje.

Kažnjavanje prijevara s hranom je značajno postroženo novim propisima. Primjenom regulative EU traži od država članica da prijevare s hranom financijski kažnjavaju najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili postotkom ukupne zarade.

“Kazne moraju biti odvraćajuće da se izbjegnu situacije u kojima je maksimalna zakonska kazna za prevare s hranom manja od zarade ostvarene prevarom. Bilo je slučajeva u kojima se pokvarenim trgovcima isplatilo varati potrošače jer je nelegalna zarada bila višestruko veća od kazni. S obzirom na ležeran stav vlade, čini se da u Hrvatskoj nema kriminala i prijevara s hranom”, zaključila je hrvatska eurozastupnica.