Europski parlament raspravljao je ovaj tjedan o mjerama koje se poduzimaju protiv virusa Zika kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u siječnju proglasila globalnom prijetnjom zdravlju. Tadašnje procjene WHO-a su Europu proglasile područjem niskog rizika zbog niskih temperatura koje onemogućavaju razmnožavanje prijenosnika u vidu komaraca.

Po izbijanju epidemije hrvatska eurozastupnica, dr. Biljana Borzan, postavila je Europskoj komisiji pitanje o mjerama koje se poduzimaju za suzbijanje širenja bolesti.

“Europska komisija je namijenila 10 milijuna eura za istraživanje Zike i povezanosti virusa s malformacijama mozga kod dojenčadi. Nadalje, kroz programe Horizont 2020 i FP7 dostupno je 40 milijuna eura za istraživanje cjepiva protiv tropskih bolesti, a dodatnih 10 milijuna je predviđeno za istraživanje metoda za suzbijanje prijenosnika poput Aedes komaraca,” izvijestila je Borzan.

U odgovoru Komisija navodi kako blisko surađuje s državama članicama kako bi osigurala usklađen i dobro koordiniran odgovor na prekogranične prijetnje zdravlju. Nadalje, vlada EU pažljivo prati stanje i zatražila je od Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) da pripremi brze procjene rizika o rizicima od širenja bolesti virusa Zika. ECDC redovito izvješćuje javnost o najnovijim zbivanjima u pogledu izbijanja bolesti i mjera javnog zdravlja u EU-u.

Rizik za širenje bolesti u EU je još uvijek mali, no povećat će se s dolaskom toplijih vremena. Dugoročne prognoze najavljuju toplo ljeto s puno padalina, što su idealni uvjeti za razmnožavanje komaraca, dakle i tigrastog komarca. Ako se bolest krene širiti, neće je zaustaviti nacionalne granice. Nema mjesta panici, no države članice, regionalne i lokalne vlasti te Komisija moraju biti spremne koordinirano i učinkovito odgovoriti,” upozorila je Borzan na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Iako je bolest identificirana još 1947. godine, još uvijek ne postoje lijekovi i cjepiva protiv Zike. Stoga je Europska agencija za lijekove (EMA) osnovala radnu skupinu stručnjaka za cjepiva te zarazne i tropske bolesti. EMA najavljuje kako će borbu protiv Zike usmjeriti na tri pravca: razvoj brzih i djelotvornih testova, pronalazak lijeka i cjepiva te istraživanje veze između malformacija mozga i virusa.

“Parlament je usvojio rezoluciju kojom se predlažu dodatne mjere koje Komisija može poduzeti kako bi zaštitila europske građane. Zatražili smo pojačane kontrole i dezinfekciju aviona, brodova i tereta koji dolaze iz Zikom pogođenih zemalja. Predložila sam da Komisija kontaktira s jedinicama lokalne i regionalne uprave radi razmjene dobrih praksi tretiranja komaraca. Na primjer, Osijek i županija imaju pozitivna iskustva u kontroli tigrastog komarca”, kazala je Borzan.

Mjesec dana nakon što je Zika proglašena  globalnom prijetnjom, nema poznatih slučaja prijenosa bolesti na tlu Europe. Bilo je pojedinačnih slučajeva kod ljudi koji su putovali u pogođene zemlje, na primjer u Sloveniji, no Stari kontinent je za sada siguran.

Strasbourg, 10.3.2016.

Video