O tome kako funkcionira Europski parlament, kakve su mogućnosti korištenja sredstava fondova EU, što pri tome može a što treba poduzeti država, ali i jedinice lokalne uprave, u petak navečer u velikoj dvorani virovitičkog Udruženja obrtnika, govorila je zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja SDP-a za budući parlamentarni saziv, gospođa Biljana Borzan.

Izuzetno srdačno pozdravljena uz pohvale za kvalitetnu i iscrpnu, te istovremeno građanima razumljivu prezentaciju „Europska unija – prilika, a ne prijetnja“, zastupnica Borzan je potom odgovarala na pitanja brojnih građana i članova SDP-a.

Uz mnoge konstatacije kako se trenutačni virovitički gradski i županijski čelnici iz redova HDZ-a više bave populističkim doskočicama i neukusnim šalama na društvenim mrežama, nego problemima koji ozbiljno muče stanovnike ove županije, građani su ukazivali na nedostatak kvalitetne informacije o mogućnostima korištenja EU sredstava.

– Iako je naša županija stalno pri vrhu nezaposlenosti u čitavoj Hrvatskoj, naši lokalni čelnici ne pokazuju osobito zanimanje kako bi taj veliki problem barem pokušali riješiti uz pomoć brojnih fondova EU. Njima je zanimljivija Kuba nego Europska unija – isticali su Virovitičani. Tim su se povodom čuli prijedlozi da SDP organizira stručnu edukaciju, najprije svojih članova, a onda i ostalih zainteresiranih građana. Također, okupljeni građani su izrazli nezadovoljstvo načinom na koji mediji, i to od lokalnih do nacionalnih, izvještavaju i nedovoljno informiraju o značaju rada Europskog parlamenta i svih ostalih tijela Europske unije.

Domaćin ove javne tribine u Virovitici, bio je Tomislav Žagar, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a u Virovitičko-podravskoj županiji.