Više od 12 milijuna građana EU živi van svoje matične zemlje u nekoj od drugih zemalja članica. Puno više njih je na privremenom radu i studiranju ili jednostavno putu kao turisti. Svi oni susreću se u većoj ili manjoj mjeri s birokracijom država članica u kojima se nalaze.

Europarlamentarac Bernard Rapkay iz Grupe Socijalista i Demokrata izradio je zakonodavni prijedlog s nizom mjera koje bi građanima EU olakšale snalaženje u birokraciji van njihovih matičnih zemalja. Zastupnica Biljana Borzan podržala je prijedlog u nadi kako će, ukoliko Europski parlament prihvati predložene mjere, i hrvatski građani u budućnosti imati koristi od jednostavnijih procedura.

“Svakodnevno se suočavamo s realnošću birokracije u našim životima. Stupanj njene pristupačnosti i uslužnosti razlikuje se po zemljama članicama. U nekima od njih bitka sa šalterima i potvrdama predstavlja pravu noćnu moru. Još je teže strancima, državljanima drugih država koji ne govore jezik i ne poznaju administrativne prakse zemlje domaćina.

Europska unija se često doživljava kao birokratski aparat koji nije sretan dok ne regulira sve od usisavača do sađenja vinograda. Ovaj izvještaj je prilika da našim građanima pokažemo kako im Unija može olakšati administrativno breme i život izvan matične zemlje članice.

Zato podržavam mjere iz ovog izvještaja poput ukidanja obveznog ovjeravanja fotokopija i nepotrebnog plaćanja ovlaštenih prijevoda. Jednostavnije procedure prekograničnog prihvaćanja javnih isprava uštedjet će građanima puno vremena, živaca i novaca,” kazala je Borzan.