Izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanje bacanja i sigurnosti hrane Biljana Borzan održala je sastanak s predstavnicima zagrebačkog Crvenog križa te mreže socijalnih samoposluga i dućana. Sastanak, kojem je tema bila kako unaprijediti okvir za doniranje hrane u Hrvatskoj, održan je u prostorijama socijalnog dućana u Zagrebu.

„Hrvatska i EU se nalaze u jednoj šizofrenoj situaciji da se gotovo trećina proizvedene hrane baca, a u isto vrijeme gotovo četvrtini Europljana prijeti siromaštvo. Do 2015. je naplata PDV-a na donacije i nepostojanje pravilnika o doniranju zapravo odvraćalo trgovine i proizvođače od doniranja. SDP-ova Vlada je te prepreke uklonila, no radi se samo o prvom koraku ka stvaranju uhodanog sustava i značajnom smanjenju bacanja jestive hrane,“ smatra europarlamentarka Borzan.

Predstavnica nedavno organizirane mreže socijalnih dućana i samoposluga Tina Debeljak predstavila je način funkcioniranja takvih organizacija te probleme s kojima se oni i njihovi korisnici svakodnevno susreću.

„Donošenje pravilnika nam je pomoglo, mora se reći da je broj donacija u odnosu na prethodno razdoblje porastao. Od početka godine primili smo donacija u vrijednosti oko 2 milijuna kuna. No, problema još ima, a jedan od njih je neredovitost i nemogućnost predviđanja količina koje nam dolaze. To nam otežava planiranje koliko namirnica možemo dati po svakome od naših 4500 korisnika,“ kazala je Debeljak.

Crveni križ je na traženje izvjestiteljice Borzan poslao dopis općinskim, gradskim i županijskim društvima Hrvatskog Crvenog križa koja imaju neposredna iskustva s doniranom hranom sa zamolbom da izvijeste o situaciji na terenu.

Lokalne organizacije su izvijestile o dosadašnjim iskustvima u realizaciji, prihvatu i distribuciji donirane hrane, stvaranju uvjeta, primjeni propisa, iskustvima propadanja i bacanja hrane. Na temelju tih odgovora središnjica Crvenog križa je sastavila listu prijedloga koji bi mogli doprinijeti unapređenju sustava doniranja hrane i otklanjanju trenutnih nedostataka.

Ravnatelj zagrebačkog Crvenog križa Petar Penava upozorio je na problem neravnomjerne distribucije donacija i poteškoća u njihovom transportu.

Kad se javi donator on očekuje da netko po donaciju dođe, a jedino mi u Zagrebu imamo kapacitete za prijevoz većih količina. Nadalje, našim korisnicima je socijalni dućan pristupačan radi javnog prijevoza. Situacija u drugim dijelovima Hrvatske je bitno drugačija. Teško je organizirati prijevoz, a  skladišni kapaciteti su često neadekvatni. Država bi pozitivnim mjerama trebala poticati donatore da dostavljaju donacije i u udaljenije krajeve države,“ upozorio je Penava.

Osim sastanka u socijalnom dućanu, Borzan je posjetila i food outlet „Žabac“ koji uz velike popuste prodaje hranu s „greškom“ ili pred istekom roka trajanja.

„Da bi mogla izraditi kvalitetan izvještaj koji će ponuditi izvediva i održiva rješenja za smanjenje bacanja hrane u EU, nužno je imati informacije s terena. Statistike i projekcije su bitne, ali iskustva ljudi koji se svakodnevno bore protiv siromaštva su neprocjenjiva. Zato sam izuzetno zadovoljna s današnjim sastankom i suradnjom s Crvenim križem,“ zaključila je hrvatska europarlamentarka koja je u socijalni dućan došla s donacijom osnovnih namirnica za korisnike.

Zagreb, 17.11.2016.