Potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan, sudjelovala je u raspravi o cijepljenju protiv koronavirusa na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen morala je odgovarati na niz teških pitanja eurozastupnika.

„Gdje je zapelo? Ako su farmaceuti kršili ugovore, tužite ih. Ako je problem u ljudskom faktoru, moraju otići oni koji su zakazali. No, ako je problem nastao radi ograničenja struktura EU, onda zahtijeva sistemska rješenja. Mora se utvrditi je li Komisija dovoljno opremljena stručnim kadrovima i ovlastima da vodi nabavu? Je li sustav odlučivanja pridonio kašnjenju?” upitala je Borzan.

Hrvatska eurozastupnica je dodala kako ipak smatra da je zajednička nabava cjepiva dobra odluka, koja se mogla i morala provesti bolje.

„Danas vodimo jednu tešku, ali vrlo potrebnu raspravu – zašto EU zaostaje u cijepljenju? Ipak, za Uniju bi bilo puno gore da raspravljamo o tome zašto su neke od bogatih država članica sebi prigrabile sva cjepiva, dok su manje i siromašnije ostale bez ičega. Solidarnost je sporija od sebičnosti jer traži dogovor, ” smatra Borzan.

Neki od zastupnika su problematizirali proces odobrenja cjepiva u Europskoj agenciji za lijekove, koja je inzistirala na provođenju propisanih procedura na uštrb brzine. EU je, za razliku od SAD i Velike Britanije, cjepivima dala uvjetno odobrenje, što znači da su proizvođači odgovorni za potencijalne nuspojave i posljedice.

„Kad cijepiš pola milijarde ljudi, s cjepivima koja su razvijana u rekordno kratkom vremenu, prečaci i kockanje nisu opcija. Ozbiljan defekt nekog od odobrenih cjepiva bi imao katastrofalne posljedice, ne samo što se tiče trenutne situacije s koronom, već na opće povjerenje građana u znanost, cijepljenje i demokraciju,” izjavila je Borzan.

Von der Leyen je priznala kako su napravljene greške i kako je podcijenjena kompleksnost proizvodnje milijardi doza cjepiva u vrlo kratkom vremenu. Nabrojala je što je sve učinjeno i što Komisija planira, s naglaskom na borbu protiv novih mutacija i sojeva virusa.

Zastupnici su upozorili kako je kredibilitet EU na kocki i da su ekonomije i strpljenje građana na izmaku.

„Smatram da ima vremena da se situacija popravi i cijepljenje ubrza. No, ako se na jesen dogodi da radi kašnjenja EU opet mora u lockdown, a ostatak razvijenog svijeta ne, posljedice bi mogle biti pogubne,” zaključila je Borzan.