Licitarska srca iz Osijeka predstavljena su u Europskom parlamentu kao dio kulturne baštine Hrvatske.

Licitarska srca uljepšavaju Božić i Valentinovo, ona su na UNESCO-voj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, izrađuju se i u Osijeku, u obrtu „Blažeković“ i – po drugi su put u kratko vrijeme stigla do Bruxellesa. Nakon nagrade za najljepšu folklornu izjavu ljubavi ovom gradu ispisanu na jarkocrvenom licitarskom srcu , u organizaciji ureda eurozastupnice Biljane Borzan osječka su licitarska srca predstavljena u Europskom parlamentu.

Antonija Ranogajec, koja je obrt naslijedila od oca joj i utemeljitelja Franje Blažekovića i suprug Josip Ranogajec prikazali su proizvode svoje radionice, sve uz priču kako nastaju licitarska srca, jedan od zaštitnih znakova, simbola Hrvatske. Priča o licitarskim srcima obilazi Europu: srca ukrašavaju božićna drvca , blagdanska su dekoracija na svim točkama Starog kontinenta, prate i uljepšavaju svečanosti.

Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu , otvarajući izložbu kazala je: “Željeli smo vrijednosti i ljepote ovog tradicijskog obrta pokazati i ovdje u Europskom parlamentu. Naime, pored naše temeljne zastupničke i zakonodavne funkcije u političkom životu europske zajednice naroda, naša je dužnost štititi i promovirati vrijednosti koje dolaze iz naših zemalja. A, upravo je ovaj tradicijski obrt jedan od takvih vrijednosti koje postoje u Hrvatskoj i koje s pravom želimo promovirati na ovakvom specifičnom mjestu kao što je Europski parlament.”

Prezentaciji i ukrašavanju božićnog drvca prisustvovali su predstavnici kulturnog i javnog života Valonije i Belgije, diplomati i eurozastupnici.