Unatoč tome što su žene u bolje obrazovane, muškarci zauzimaju 91,1% najviših upravnih pozicija.

Za ista radna mjesta žene su manje plaćene u odnosu na muške kolege, te se procjenjuje da odrade 59 dana godišnje besplatno.

Na dnevnom redu ovotjedne sjednice Europskog parlamenta se našlo Izvješće o pravima žena zastupnice Zuber. U okolnostima ekonomske krize, Izvješće u prvi plan stavlja ekonomsku jednakost.

“Istraživanja pokazuju kako unatoč tome što su žene bolje obrazovane, muškarci zauzimaju 91,1% najviših upravnih pozicija. Za ista radna mjesta žene su manje plaćene u odnosu na muške kolege te se procjenjuje da odrade 59 dana godišnje besplatno. Kada se radi o djeci mlađoj od 12 godina, 90% njihovih očeva, a 65% majki je zaposleno. Viši je udio žena u broju nezaposlenih te su u većem riziku od siromaštva”, naglasila je zastupnica Biljana Borzan.

Još na prošlotjednoj sjednici zastupnica Borzan je upozoravala na problem nasilja nad ženama. U EU je skoro svaka četvrta žena pretrpjela fizičko nasilje barem jednom u svojoj odrasloj dobi, a svaka deseta spolno nasilje uz upotrebu sile. Zastupnica Borzan je pozvala na stvaranje europske strategije protiv nasilja nad ženama. Čak 15 % žena u Europskoj uniji trpi obiteljsko nasilje, a sedam žena dnevno umre od posljedica obiteljskog nasilja.

“To je statistika koje se evo i u Europskom parlamentu sjetimo svakog ožujka. Međutim, nasmijemo zaboraviti da je to i stvarnost koju 52% populacije Europske unije svakodnevno živi. Mi se svaki dan borimo za ženska prava, nama je svaki dan Dan žena!”, kazala je Borzan.

Zastupnik Stranke europskih pučana Sergio Paolo Francesco Silvestris je replicirao zastupnici Borzan nakon njena izlaganja upitavši je za njene stavove o pobačaju. Zastupnica Borzan je odgovorila kako je po struci liječnica te je kroz obrazovanje i iskustvo vidjela kako zabrana pobačaja represivnim mjerama neće dovesti do smanjenja broja pobačaja, već samo povećati ugroze života žena. Istaknula je kako nije za pobačaj kao kontracepcijsku metodu, ali smatra kako svako društvo treba pomoći ženi u planiranju njene obitelji.

 

 

Strasbourg, 10/03/2014.

Galerija