Europski parlament je danas žurno izglasao izvanredne mjere pomoći Italiji, Grčkoj i Mađarskoj u iznosu od 780 milijuna eura. Ta vijest je važna za Hrvatsku koja su u ovim trenucima suočava s velikim priljevom izbjeglica.

“Drago mi je da smo velikom većinom podržali prijedlog Komisije jer smo pokazali da EU pomaže svojim članicama kada se suočavaju s problemom koji ima europsku dimenziju. Radi se i o financiranju mjera za prihvat i preseljenje izbjeglica kako bi se rasteretile granične države  u koje ulaze. Ova vijest je bitna i za Hrvatsku, budući da je mađarski zid izbjeglice preusmjerio u Istočnu Slavoniju i Srijem. Ponosna sam na način na koji su moji Slavonci dočekali te nesretne ljude, za razliku od Orbana koji i prema Hrvatskoj najavljuje zidove. Očekujem da Komisija pomogne i Hrvatskoj, jer pomoć će nam trebati,” ocijenila je hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

Slike izbjeglica koje humano dočekuju hrvatska policija i građani obišle su svijet, a strane reakcije prenose izjave premijera Milanovića kako su zidovi u Europi u 21. stoljeću problem, a ne rješenje.

“Jutros prije glasanja su mi prilazili kolege europarlamentarci kako bi izrazili podršku načinu na koji Hrvatska pristupa situaciji s izbjeglicama.  Rekli su mi da će, ako izglasati ovakve mjere za Hrvatsku, sigurno glasati za,” najavila je Borzan.

Danas izglasanim prijedlogom se uspostavlja brojčani cilj za podnositelje zahtjeva na temelju kojeg iz Italije treba premjestiti 15 600, iz Grčke 50 400, a iz Mađarske 54 000 osoba.