Parlamentarna izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju „Od polja do stola“ Biljana Borzan,  uputila je u proceduru prijedlog da se u sklopu provedbe strategije izmjene pravila EU za označavanje porijekla meda. Prijedlog je podržala i supotpisala europarlamentarka Ruža Tomašić, zamjenica koordinatora europskih konzervativaca i reformista u odboru za poljoprivredu Parlamenta.

Trenutna pravila omogućuju korištenje oznake da je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je porijeklo iz EU, bez navođenja omjera ili zemlje porijekla.

– U praksi to znači da proizvod koji ima 1 posto europskog meda i 99 posto uvoznog meda može biti označen kao „mješavina EU i ne-EU meda“, jednako kao da su omjeri obrnuti. To otvara prostor za manipulacije, prevare potrošača i otežava život domaćim proizvođačima meda. Gotovo polovica meda na europskom tržištu se uvozi iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20% uvoznog meda krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke poput šećernog sirupa, koji služe povećanju količine, – kazala je hrvatska europarlamentarka.

Prosječna cijena kilograma kineskog meda je oko 1.5 eura, dok se europski prodaje za oko 4 eura i europski proizvođači meda upozoravaju kako je jedan od razloga tome dodavanje šećernog sirupa i drugih supstanci. Nadalje, za razliku od kineskih, oni se moraju pridržavati strogih pravila, a uvozne kontrole nisu dovoljno snažne da spriječe uvoz meda koji nije u skladu s europskim standardima.

– Kako bismo zaštitili građane od prevare, a domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, moramo promijeniti sustav, na primjer uvođenjem označavanja točne zemlje porijekla ili omjera u mješavini. Strategija „Od polja do stola“ otvara te mogućnosti, a Slovenija je najavila da će to pitanje pokrenuti kad preuzme predsjedanje Vijećem EU u drugoj polovici 2021. Pozivam vladu RH da svakako podrži tu inicijativu jer je u interesu hrvatske poljoprivrede, – izjavila je Borzan.