Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je jedno od rijetkih pitanja u novijoj hrvatskoj povijesti oko kojeg je postojao nacionalni politički konsenzus. Sve hrvatske vlade, počevši od Račanove koja je napravila prve korake, preko Sanaderovih, vlade Jadranke Kosor i do aktualne koja je RH i formalno uvela u Uniju, sustavno su usmjeravale državu prema EU.

Upravo zato se utjecaj EU ne može procjenjivati samo od dana ulaska, bez osvrta na naš put k punopravnom članstvu. Objektivno gledajući, Hrvatska je danas demokratičnija, stabilnija i uređenija država nego prije deset ili petnaest godina.

Gledano iz čisto gospodarske perspektive, pregovori i ulazak u EU su imali značajan utjecaj na Hrvatsku. Izvoz  roba i dobara nam je u 2014. porastao je 8,1 posto i iznosi 10,4 milijardi eura. S obzirom da gotovo dvije trećine izvoza RH ide na zajedničko tržište, ne čudi podatak da je taj segment izvoza rastao za čak 11,7 posto u odnosu na 2013.

Hrvatska je 2015. i službeno izašla iz recesije i gotovo svi gospodarski pokazatelji su u porastu. Raste BDP, industrijska proizvodnja, trgovina i smanjuje se nezaposlenost. Nastojanja i potezi Vlade su bili ključni za pozitivan preokret nakon šest godina recesije, no mora se reći da nam je članstvo u EU dalo značajan vjetar u leđa.

EU ne utječe samo na makroekonomska kretanja već i na male i srednje poduzetnike. Primjer je direktiva o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica koja je usvojena u travnju. Kao zastupnica sam upozorena od HGK kako bi predloženi propis izravno pogodio hrvatske proizvođače. Od Ministarstva okoliša sam tražila stajalište RH na temelju kojeg sam stavila amandmane na direktivu. Amandmani su usvojeni i promijenila se ključna odredba o ciljevima za smanjenje potrošnje vrećica.  Takvih primjeri dokazuju da zajedničkim djelovanjem Hrvatska i njeni predstavnici mogu uspješno djelovati u EU.

Prosječan građanin je radi ulaska u Uniju profitirao od jeftinije hrane, telefoniranja, struje i robe široke potrošnje. Otvoreno mu je tržište rada gotovo svih država članica i može se obrazovati na europskim sveučilištima. Ako se razboli na putu, Direktiva o prekograničnim zdravstvenim uslugama mu otvara vrata europskih bolnica. Korištenjem sredstava iz programa “Garancija za mlade”, tisuće mladih je dobilo priliku stažirati i pronaći posao u struci.

Treba izdvojiti i nekoliko složenih političkih odluka koje su izravno povezane s traženjima ili preporukama EU. Restrukturirana su brodogradilišta koja su godinama neodrživo poslovala i opterećivala javne financije. Učinkovito je uvedena fiskalizacija po modelu za koji se  interesiraju i druge države članice EU. Uspješno je proveden proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata i stvorena kultura poštivanja građevinskih propisa. Ima mnogo ovakvih primjer pozitivnog utjecaja EU na rješavanje problema koji su se nekad činili nerješivi.

Nedavno smo u Parlamentu imali raspravu o Jadransko-jonskoj strategiji tijekom koje je predstavnik Komisije kazao kako Hrvatska istraživanjem ugljikovodika upodmorju ne krši europske propise. Hrvatska nije u sukobu sa susjedima i kao punopravna država članica sama odlučuje o svojem energetskom paketu. Dok poštujemo europske propise nitko nam ne može zabraniti djelovanje u nacionalnom podmorju. S obzirom na iskustva iz razdoblja pregovora, više bismo problema sa susjedima imali da smo u projekt krenuli ranije, kao kandidat za članstvo.

Tijekom pregovora smo više puta čuli kako EU nije instant-rješenje za sve naše probleme i to se pokazalo točnim. Administrativni kapaciteti za povlačenje EU fondova se grade godinama i 2013. nisu bili na visini zadatka. Situacija se popravila, o čemu govori potpisivanje 10, 7 milijardi eura teškog Partnerskog sporazuma s Europskom komisijom  u listopadu prošle godine.

U europskim okvirima dvije godine nije puno vremena i prava ocjena će se moći dati tek s većim vremenskim odmakom.  Ipak, iz perspektive europarlamentarke mogu reći da je Hrvatska profitirala na više razina, ali i uhvatila zadnji vlak za ulazak u Uniju. Junckerova komisija se posvetila konsolidaciji EU i proširenje joj nije prioritet, tako da, uz sve ranije rečeno, možemo biti zadovoljni i ponosni što smo dio najuređenije zajednice država na svijetu.

Biljana Borzan.