Danas sam u Petrinji istaknula kako je potpisan ugovor u vrijednosti 4.212.000,00 eura između Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) u sklopu IPA 2013 programa Europske unije. Bespovratna sredstva Europske unije za razminiranje iznose 3.159.000,00 eura, dok ostatak ulaže RH. Sredstva su, uz Ličko-senjsku i Zadarsku, namijenjena i Sisačko –moslavačkoj županiji.

Budući da sam i sama iz minski onečišćenog područja, tijekom svoga mandata u Europskom parlamentu posebnu sam pozornost posvetila upozoravanju kako su mine po ulasku Hrvatske u EU i europski problem. Upravo sam u suradnji s Uredom za razminiranje Vlade RH i HCR-om organizirala konferenciju u Bruxellesu u veljači gdje su nam predstavnici Europske komisije obećali sredstva za rješavanje problema koji već dvadeset godina otežava gospodarski i društveni razvoj u Hrvatskoj.

Samo kroz Europski fond za regionalni razvoj, Hrvatska ima priliku privući sredstva za različite projekte, a razminiranje je samo jedan uspješan primjer. U razdoblju od 2014. do 2020. godine, očekivana sredstva proračuna iznose 183,3 milijarde eura. Hrvatskoj je iz Europskog fonda za regionalni razvoj do kraja 2013. godine dodijeljeno ukupno 228,4 milijuna eura kroz Operativne programe Promet i Regionalna konkurentnost.

Zajedno sa kandidatkinjom za EP Karolinom Leaković obišla sam gradsku tržnicu u Glini i Petrinji te održala skup uz kavu s građanima. Domaćini su bili Franjo Glušac, predsjednik SDPa Glina, te Igor Školneković, predsjednik SDPa Petrinja.

http://www.biljanaborzan.eu/novost/kako-europske-institucije-mogu-pomoci-hrvatskoj-u-razminiranju-13