BORZAN UDARILA NA INTERNET DIVOVE

 Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je najavila borbu za zaštitu djece na internetu. Prema njenom istraživanju, čak 95 posto građana smatra da djeca provode previše vremena na internetu, a isto toliko ih se boji kako će na njihov razvoj utjecati buduće tehnologije.

„Prema mom istraživanju, odrasli provode na pametnom telefonu oko dva sata dnevno, a više od polovice brine da su postali ovisni o njemu. Oko 45 posto građana se pokušalo suzdržati od upotrebe pametnog telefona. U prosjeku ljudi pogledaju telefon oko 200 puta dnevno. U EU su podatci još lošiji. Na razini EU odrasli na internetu provode oko 3 sata, a mladi čak sedam sati dnevno“, kaže Biljana Borzan.

U SAD-u se već uvelike povezuje pretjerana upotreba interneta s problemima s mentalnim zdravljem. Prošle godine je savezni sud u Kaliforniji presudio protiv najvećih Internet platformi Googlea, Metae, YouTubea, Tik Toka i Snapchata jer su ugrozili fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje djece. Postoje najave i za potpunu zabranu TikToka radi zloupotrebe podataka.

„I u Hrvatskoj vlada velika zabrinutost oko korištenja osobnih podataka na Internetu. Čak 67 posto građana ne želi oglase na internetu koji se temelje na njihovim preferencijama. Zato se moja politička grupa bori protiv personaliziranih oglasa te smo ih u ovom mandatu uspjeli zabraniti za maloljetnike i ranjive osobe. Na osnovi te zabrane Europska komisija je nedavno pokrenula istragu protiv Tik Toka da protuzakonitu upotrebu podataka maloljetnika kako bi stvorila tzv. „efekt zečje rupe“, odnosno poticala ovisnost o platformi“, kaže Borzan.

Borzan je rekla kako će EU u idućem mandatu krenuti u borbu protiv internet dizajna koji stvara ovisnost. Svjetska zdravstvena organizacija već priznaje ovisnost o videoigrama kao mentalnu bolest. Jedno od četiri djeteta pokazuje simptome ovisnosti kada im se oduzme pametni telefon, a mentalni poremećaji nastali u djetinjstvu oblikuju životni tijek pojedinca.

ovisnost o internetu