Ovaj tjedan je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta raspravljao o uvođenju novih pravila za baterije. Raspravljani su i prijedlozi hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

„Ne tako davno svi smo mogli zamijeniti bateriju na mobitelu ili laptopu: jednostavno otvorite uređaj, izvadite, umetnete drugu. U slučaju da se baterija pokvari, lako kupite drugu i uređaj normalno radi bez da ste ga nosili u servis. Sada to uglavnom nije moguće. Studije su pokazale kako se mobiteli sada sastavljaju ljepilom, a ako želite izvaditi bateriju, velik je rizik da ćete ošteti uređaj“, objašnjava Borzan.

Ona je zato s kolegama eurosocijalistima dala prijedlog da se baterije moraju moći lako zamijeniti,  upute kako se mijenjaju moraju biti dostupne kako servisima tako i građanima, te rezervne baterije moraju biti na tržištu sve vrijeme očekivanog trajanja uređaja.

„Jako puno građana mi se žali kako kada skinu novi operativni sustav, na mobitelu dođe do bržeg trošenja baterije. U prijedlogu tražimo da se zabrane takvi namjerni kvarovi kojima je cilj primorati građane da kupuju novije modele“, kaže Borzan.

Prema Eurobaraometru 64 posto građana smatra da trebamo promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo, a čak 80 posto građana smatra da upravo velike multinacionalne kompanije i industrija mogu napraviti najviše kako bi se zaštitio okoliš.