Europski parlament je danas izglasao prigovor na odobrenje za  stavljanje na europsko tržište proizvoda od GMO kukuruza biotehnološke tvrtke Syngenta. Odobrenje se ne odnosi na uzgoj, već na prodaju hrane i stočne hrane koja sadrži taj kukuruz.

„Protivim se ovom odobrenju jer je većina građana EU i Hrvatske protiv GMO proizvoda. Osim toga, taj kukuruz je otporan na herbicide iz klase glifosata što znači da njegov uzgoj povećava upotrebu kontroverznog herbicida. Parlament je dosad izglasao prigovor na svako novo odobrenje GMO hrane od strane Komisije jer smatramo da je sustav odobrenja nepravedan,“ kazala je eurozastupnica Biljana Borzan.

Prema istraživanju kojeg je ured eurozastupnice Borzan proveo u Hrvatskoj, 73,4 posto ispitanika izjavilo je da ih zabrinjava GM hrana. Da nemaju problema s GM hranom, izjavilo je  15 posto ispitanika, dok ih 11.6 posto nije moglo dati definitivan odgovor.

„Ti podaci pokazuju da je hrvatska javnost vrlo negativno raspoložena prema GM hrani i svi koji ih predstavljaju to trebaju poštivati. Utoliko mi nije jasno zašto su predstavnici Ministarstva poljoprivrede nedavno glasali suzdržano kada se u Komisiji odobravao uzgoj novih GMO kultura. Dobila sam velik broj poruka zabrinutih građana, sve sam ih uputila na ministra poljoprivrede jer su po njegovim uputama glasali službenici,“ pojasnila je hrvatska europarlamentarka.

Kod odobrenja svakog novog GMO-a na tržištu EU države glasaju preko svojih službenika u Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu unutar Komisije, ali im je potrebna kvalificirana većina, što je otprilike 20 država.  Od 2003. države nikad nisu uspjele prikupiti kvalificiranu većinu „za“ ili „protiv“  i Komisija u tom slučaju mora presjeći i donijeti odluku.

Hrvatska je do sad uvijek bila u skupini zemalja koje su glasale protiv odobrenja. No u ožujku, pri glasanju o odobrenju GMO sorte kukuruza (Bt11 Syngenta i 1507 Dupont Pioneer) i reautorizaciji postojećeg GMO sjemena Mon 810 (Monsanto) za uzgoj, predstavnici ministarstva poljoprivrede su bili suzdržani.

„Kada to odobrenje dođe na dnevni red Parlamenta, glasat ću za prigovor na odluku Komisije jer je moj posao da EU radi za ljude, a oni očito ne žele širenje GMO kultura. Pozivam ministra Tolušića i predstavnike ministarstva poljoprivrede da se tako postave kada sljedeći put budu glasali,“ poručila je Borzan.

Strasbourg, 5.4.2017.