Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan u utorak je u Osijeku sudjelovala u razgovorima potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić s osječkim gradonačelnikom Ivicom Vrkićem i suradnicima vezanim uz stvaranje pravednijeg sustava socijalne skrbi u državi.

Europarlamentarna zastupnica posebno je zainteresirana za infrastrukturne projekte u Osijeku koji bi aplicirali za sredstva iz europskih fondova. Riječ je o infrastrukturnim projektima vezanim za izgradnju i opremanje organiziranog stanovanja za osobe sa invaliditetom, stambene zajednice uz asistenciju te izgradnju Centra za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Tim bi se projektima osigurali prostori za poludnevne boravke osoba s invaliditetom kao i dnevni boravci za djecu i starije od 21. godine. Riječ je o projektima vrijednim više od 10 milijuna eura koji bi se najvećim dijelom financirali iz EU fondova, a dijelom i iz državnog proračuna. Iako su trenutačno ti projekti u fazi strateških priprema i potencijalnog stvaranja partnerstva, europarlamentarna zastupnica Borzan izrazila je zadovoljstvo budući se radi o projektu koji će biti od velikog značaja ne samo za grad Osijek i njegove građane, već i za cijelu regiju jer bi na taj način Osijek postao središte u pružanju socijalnih usluga.

Kao i čelni ljudi grada Osijeka i eurozastupnica Borzan podržava nastojanja hrvatske Vlade da cijeli socijalni sustav učini pravednijim, kao i načine na koji nastoji rješavati probleme smještaja starijih i nemoćnih osoba u domove. Naime, ekonomsku cijenu domova će platiti oni koji to financijski mogu, a oni koji to nisu u mogućnosti dobit će pomoć države i Grada jer će se sufinancirati po logici socijalnih slučajeva.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Opačić najavila je da će se uvođenjem kompletne informatizacije u sustav socijalne skrbi te umrežavanjem s drugih osam institucija dobiti realan broj socijanih slučajeva. Uvođenjem pravednijeg sustava i kontrolom se sredstva može preusmjeriti za neke druge potrebe.

Gradonačelnik Vrkić zahvalio je Vladi na financijskoj pomoći za rješavanje problema s komarcima u Osijeku te pohvalio suradnju lokalne i središnje vlasti.