Europarlamentarke Biljana Borzan, Glenis Willmott i Catherine Stihler sastale su se s EU povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisom Andriukaitisom oko problematike konzumiranja energetskih napitaka kod djece. Hrvatska i britanske eurozastupnice su inicirale sastanak kako bi se razgovarale o mjerama kojima bi se smanjila sve veća potrošnja napitaka punih šećera i kofeina među djecom.

“Imali smo pozitivan sastanak koji je rezultirao s konkretnim prijedlozima. Andriukaitis je bivši ministar zdravlja Litve, države koja je zabranila prodaju energetskih pića maloljetnicima kada se suočila s porastom broja psihoza povezanih s miješanjem alkohola i tih napitaka. Sličan potez je povukla i Latvija, a Francuska i Mađarska su uvele porez na energetske napitke. Radi se o mjerama koje svaka država članica može sama donijeti, bez intervencije Unije,” izvijestila je dr. Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Parlamenta.

Podatak da 40 posto djece koja piju energetske napitke to rade kod kuće, govori da roditelji nisu dovoljno svjesni o mogućem utjecaju velikih količina šećera i kofeina na zdravlje njihove djece.

S povjerenikom se zato raspravljalo i o mogućnosti da se postrože EU propisi o upozorenjima na pakiranju energetskih napitaka. “Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama” već sad malim slovima piše na limenkama pića koja se, usprkos tome, bez ikakvih ograničenja prodaju djeci. Natpis je malen i izgubi se u velikoj količini teksta na pozadini ambalaže.

“Andriukaitis je najavio kako će nadolazeće malteško predsjedanje EU kao jedan od svojih prioriteta staviti borbu protiv pretilosti kod djece. To će biti dobar kontekst za pokretanje rasprave o vidljivosti upozorenja.  Prosječna limenka energetskog napitka sadrži 27 grama šećera i  80 miligrama kofeina, a redovito ih konzumira 68 posto adolescenata i 18 posto djece. Brojke su velike, u porastu su i zahtijevaju odlučno djelovanje,” upozorava Borzan.

Parlament i Komisija mogu poprilično brzo djelovati kod ograničenja ili zabrane nekih reklamnih tvrdnji koje nose energetski napitci. Tvrdnje da poboljšavaju koncentraciju ili olakšavaju učenje mogu namamiti osnovnoškolca da, prije škole ili učenja, popije limenku pića koje ima više kofeina nego velika šalica crne kave s četiri žlice.

Škotska eurozastupnica Catherine Stihler je upozorila da konzumiranje tih napitaka ima upravo suprotan utjecaj na učenje. Kako se bez ograničenja prodaju kraj škola, učitelji se sve više žale da ne mogu kontrolirati “nabrijane” učenike koji ometaju nastavu. Iskustva iz Velike Britanije pokazuju da sve više učenika doručak zamjenjuje limenkom energetskog napitka.

“Namjeravamo u Parlamentu pokrenuti donošenje rezolucije ili deklaracije o utjecaju energetskih napitaka na djecu kako bi Komisija imala službeni impuls da predloži mjere. Osim toga, povjerenik se slaže kako je ključno istražiti utjecaj konzumiranja kofeina na zdravlje i razvoj djece. Mene su kao malu plašili da će mi narasti rep ako budem pila kavu, no za djelovanje Unije potrebno je imati razrađenu znanstvenu osnovu,” kazala je hrvatska eurozastupnica.

Veza između djece i energetskih napitaka je problematična na više razina. Prvo je unos velike količine šećera što negativno utječe na ionako značajan problem pretilosti u Europi. Drugo je konzumiranje kofeina, tvari čiji utjecaj na razvoj djeteta treba opsežno istražiti. Treće je formiranje ukusa kod djece, odnosno navikavanje na izuzetno slatko piće. Četvrto je miješanje žestokih pića i energetskih napitaka koje je popularno među tinejdžerima.

Bruxelles, 20.4.2016.