Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta raspravljao je u srijedu o problemu ne-cijepljenja i povezanog širenja zaraznih bolesti u EU. Točka je uvrštena na dnevni red na inicijativu hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan.

“Cijepljenje je na neki način žrtva vlastitog uspjeha. Njime su iskorijenjene ili suzbijene pošasti poput boginja i dječje paralize i nove generacije, koje žive bez straha od njih, ne vide potrebu za cijepljenjem.  To se odnosi na građane, ali i na zdravstveno osoblje. Dodajte na to dezinformacije koje šire protivnici cijepljenja i danas u Europi imamo epidemije ospica i pojavu difterije koje nije bilo 30 godina “, izjavila je dr. Borzan.

Epidemiolog prof. Mike Catchpole, vodeći znanstvenik Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti (ECDC), započeo je prezentaciju sa slikama 18-godišnjeg mladića iz Finske koji je u vegetativnom stanju radi encefalitisa  izazvanog ospicama.

“Radi se o tužnoj ljudskoj sudbini koja se mogla spriječiti s dva cijepljenja. Radi se direktnoj posljedici više puta diskreditirane studije koja je povezivala cijepljenje i autizam. Studija je očit primjer znanstvene prevare, njen autor Wakefield je izgubio licencu za bavljenje medicinom, ali šteta je učinjena. Europa se suočava s epidemijom ospica koje su trebale biti iskorijenjene do 2015. Moramo učiniti više da dopremo do građana s porukom da su cjepiva jako učinkovita i jako sigurna,” poručio je Catchpole.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Dr. Roberto Bertollini, je iznio podatak kako je u razdoblju od 2000 do 2012. u europskoj regiji cijepljenjem prevenirano 13,8 milijuna smrti od zaraznih bolesti.

“Čovječanstvo je na korak do istrebljenja dječje paralize koja je prisutna u samo još nekoliko “džepova” u svijetu. U isto vrijeme, u srcu razvijenog svijeta se suočavamo s otporom i nepovjerenjem prema možda najkorisnijem medicinskom otkriću u povijesti. Opasnost je još veća kad vidimo tisuće izbjeglica koje svakodnevno pristižu u EU  i radi sve lošije zdravstvene situacije u Ukrajini. Nadalje, u Grčkoj su se neke zarazne bolesti razmahale jer građani jednostavno nemaju novaca za platiti cijepljenje.  Bojim se da Europi prijeti zdravstvena kriza velikih razmjera za koju ona nije spremna”, kazao je Bertollini.

Čest argument antivakcinalnih pokreta je da unapređenje životnog standarda dovodi do smanjivanja broja oboljelih, a ne cijepljenje. Usporedba kretanja slučajeva ospica i vodenih kozica daje drugačiju sliku. Radi se o bolestima čiji je način širenja istovjetan, no cijepljenje protiv ospica je obvezatno, dok za vodene kozice nije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od 1968., dakle po uvođenju cijepljenja, broj slučajeva ospica drastično pada, dok broj oboljelih od vodenih kozica stagnira do današnjih dana.

“Usporedno s problemom odbijanja cijepljenja, globalno i europsko zdravstvo se suočavaju s još jednom golemim problemom, sve većom otpornošću mikroba na antibiotike.  Oba problema su zasebno ogromne prijetnje javnom zdravlju, no zajedno imaju gotovo apokaliptičan potencijal. Pretjerano “kljukanje” antibioticima i odbijanje cijepljenja bi medicinu mogli vratiti u 19. stoljeće, pri čemu bi smrtnost djece i bolničkih pacijenata  značajno porasla,” upozorava Borzan.

Predstavnica Opće uprave za zdravlje Europske komisije je rekla kako Komisija ima ovlasti koordinirati provođenje nacionalnih programa cijepljenja u državama članicama te dodala kako je to jedan od prioriteta povjerenika Vytenisa Andriukaitisa.

Zaključak svih sugovornika je da je potrebno suzbijati strahove i dezinformacije uz pomoć ciljanih informacijskih kampanja koje će jasno govoriti o prednostima i uspjesima cijepljenja.  Ključnu ulogu u informiranju imaju mediji, udruge civilnog društva i medicinska zajednica, posebno pedijatri i liječnici opće prakse.