Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je izglasao Mišljenje o kružnoj ekonomiji za koje je jedna od autorica hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan. Glavni cilj je osigurati dulje trajanje uređaja koje kupujemo, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac.

„Vrlo sam zadovoljna što su kolege podržale zabranu ugrađenih kvarova. Nedavna njemačka studija je pokazala kako je kvarenje bijele tehnike poput perilica i hladnjaka u sedam godina poraslo za oko 5 posto. Procjenjuju da je to udar po članu kućanstva oko 110 eura na mjesec. To je posebno zabrinjavajuće, ako uzmemo obzir kako modeli kućanskih aparata koje su kupile naše mame i bake još uvijek rade. Zato smo izglasali zahtjev za strogom zabranom ugrađenih kvarova“, objasnila je Borzan.

Zastupnici su također podržali „pravo na popravak“. Izglasali su kako rezervni dijelovi moraju biti dostupni tijekom očekivanog trajanja uređaja po cijenama koje su razumne u odnosu na cijenu novog proizvoda.

„Jedna od najčešćih pritužbi građana  je nemogućnost popravka. Događa se da su radi malog plastičnog dijela koji ne vrijedi više od par desetaka kuna, primorani kupiti novi uređaj od par tisuća kuna. Čak 80 posto uređaja se kvari zbog greške koja se lako mogla riješiti u fazi dizajna. Prije ste primjerice mogli pokvarenu bateriju na mobitelu sami zamijeniti, a sad ste prisiljeni na skupi popravak kod specijaliziranih servisera. Istraživanja su pokazala da su takve prakse dovele do zatvaranja velikog broja radnji za popravke jer im proizvođači ili onemogućuju upute ili nabavu rezervnih dijelova“, objašnjava Borzan,

Dodatni cilj ovog Mišljenja je i ojačati tržište rabljenom robom. Zato je Borzan predložila uvođenje mjerača korištenja uređaja.

„Današnji kućanski aparati imaju toliko elektronike u sebi da uvođenje mjerača korištenja nije prevelik zahtjev. Naime, nije isto kad samac koristi perilicu za rublje, ili kad je koristi peteročlana obitelj. Onaj tko kupuje rabljeni uređaj tako bi znao što može od njega očekivati, i povećalo bi se povjerenje u tu vrstu robe. Sustav gdje konstantno kupujemo i bacamo je neodrživ i EU se obvezala da će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent“, kaže Borzan.

Mišljenje je usvojeno 37 glasova za, 4 protiv i 4 suzdržana.