Čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo da kupujemo nove proizvode – pokazalo je istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je danas predstavila u Kući Europe u Zagrebu.

„Jedan od najčešćih problema na koje mi se žale naši građani je kvarenje kućanskih uređaja ranije nego što su očekivali. Proizvođači se pravdaju kako građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje, ali moje istraživanje je pokazalo kako 94 posto građana smatra da uređaji trebaju trajati dulje, a preko 60 posto ih je uvjereno da proizvođači namjerno ugrađuju kvarove kako bi nas primorali da nakon određenog vremena, najčešće nakon isteka obavezanog jamstva, kupimo novi uređaj“, objasnila je Biljana Borzan.

Njeno istraživanje je pokazalo i kako se građani žale na takozvane digitalne kvarove. Naime, više od polovice građana je primijetilo kako kada ažuriraju operativni sustav, uređaj im uspori ili im pak baterija kraće traje.

„Na ovom pitanju radim od 2014. godine i od tada sam u Europskom parlamentu bila glava autorica Socijalista i demokrata i za Izvješće i za Rezoluciju o kvarenju uređaja. Prije godinu dana, u Izvješću smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova i ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je dovoljno da Komisija shvati kako je to problem koji muči građane i stvara im financijske poteškoće. Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore“, rekla je Borzan.

Novim zakonom je Komisija predložila zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te obaveznu informaciju o očekivanom trajanju uređaja.

„Svi smo primijetili kako primjerice lampica za mijenjanje boje na printeru svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Nekada skener na printeru ne radi jer u printeru nema boje. Građani mi kažu kako primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve te prakse ćemo zabraniti. Model kupi-iskoristi-baci je neprihvatljiv i za okoliš i za džepove naših građana!“, kaže Borzan.

Power Point prezentacija – programirano kvarenje