Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan sastala se s povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača Didierom Reyndersom. Tema sastanka je bila regulacija elektroničkih proizvoda na tržištu kako bi trajali dulje.

„U EU se godišnje proda čak 210 milijuna pametnih telefona. Međutim, premda 77 posto građana preferira popravak od kupnje novog uređaja, u slučaju kvara samo 11 posto se popravi, a ostali se bace. To stvara veliku štetu okolišu, ali i udar na džepove građana“, kaže Borzan.

Upravo zato je razgovarala s povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača Didierom Reyndersom koji je obećao predstaviti novi zakon u prosincu ove godine. Tim zakonom bi se trebalo omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan popravak te zabrana ugrađenih kvarova.

„Svakodnevno mi se obraćaju građani koji kažu da im se aparat na koji su dali malo bogatstvo pokvario i sad je popravak skuplji od novog uređaja. Popravci moraju biti lakši, dostupniji i jeftiniji. Nije normalno da smo nekad sami mogli zamijeniti bateriju na mobitelu, a sada ne možemo ni doći do nje bez da dodatno oštetimo uređaj. Prije su se mobiteli sastavljali vijcima, a sada ljepilom. To se lako može riješiti u fazi dizajna, ali Komisija to konačno mora propisati“ kaže Borzan.

Istraživanja su pokazala kako se veliki broj građana žali i na printere.

“Premda su printeri među najočitijim primjerima urađenog kvara, Komisija još ništa nije poduzela.  Građani mi se žale da im primjerice nestane žute boje u pisaču i on automatski ne ispisuje crno, kopira ili scanira što nema nikakve veze sa žutom bojom. Vrijeme je da Komisija regulira trajanje svih vrsta proizvoda, a ne samo onih čiji je industrijski lobi najslabiji“, rekla je Borzan.

Povjerenik Reynders je istaknuo kako je ključno da potrošač u trenutku kupnje ima informaciju o očekivanom trajanju uređaja te mogućnosti popravka. Rekao je da Komisija intenzivno razmišlja kako u fazi dizajna urediti pravo na popravak u okviru Inicijative za održive proizvode.