Europski parlament je danas na glasanju u Strasbourgu većinom od 374 glasova “za”, nasuprot 225 “protiv” i 102 suzdržanih, usvojio prigovor na odluku Europske komisije o produženju dozvole za prodaju pesticida glifosata. Kontroverza oko Monsantovog proizvoda se proširila kada je Međunarodna  agencija za istraživanje raka (IARC) prošle godine objavila da on vjerojatno uzrokuje rak kod ljudi. Europska agencija za hranu naknadno je objavila da se ne slaže s nalazima IARC-a, na temelju čega je Komisija dozvolu odlučila dati na maksimalnih 15 godina.

“Parlament je poručio Komisiji da je odluka o davanju tržišne dozvole na rok od 15 godina neprihvatljiva. U prigovoru se traži da se odobrenje izda na sedam godina, uz mogućnost trenutnog ukidanja ako se istraživanjem nedvojbeno dokaže  da je glifosat kancerogen za ljude. Odluka Parlamenta nije obvezujuća za Komisiju, no mislim da se neće usuditi ignorirati našu političku poruku,” kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Rasprava u parlamentu je okončana kompromisom između političkih grupa na lijevom spektru koje su tražile tri do pet godina i drugih političkih snaga koje su tražile duže razdoblje.

Zagovornici potpune zabrane ili kraćeg roka za dozvolu su pristali na sedam godina jer je to bila jedina šansa da Parlament izglasa prigovor. Politička računica je bila takva da je bolje imati prigovor s duljim rokom nego nikakav jer bi tada Komisija smatrala da se Parlament ne protivi roku od 15 godina.

Kako su glifosati najkorišteniji pesticidi u Europi, moćni poljoprivredni lobi je aktivno lobirao protiv njihove zabrane. Tvrdili su da bi se potpuna zabrana krajnje negativno odrazila na poljoprivrednu proizvodnju jer trenutno nema dovoljno dostupne i kvalitetne alternative. Zastupnici iz država članica čije ekonomije ovise o poljoprivredi su se našli pod ogromnim pritiskom.

“Glifosati poput cidokora se mogu naći u gotovo svakom seoskom domaćinstvu u Hrvatskoj i zato je izuzetno važno da se u najkraćem mogućem roku provedu istraživanja koje će nepobitno utvrditi jesu li kancerogeni ili nisu. Osobno smatram da je rok od 7 godina predug jer je prema važećem principu predostrožnosti i sumnja na štetnost legitiman razlog da EU nešto zabrani,” izjavila je Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Parlamenta.

Politička poruka Parlamenta je upućena Europskoj komisiji, ali i država članicama čiji će predstavnici do 30. lipnja moraju odlučiti što napraviti s glifosatima. Tada ističe važeće odobrenje za Monsantov pesticid i ako EU ne donese odluku o produženju ili ukidanju, vrlo vjerojatno će se suočiti s tužbama biotehnološkog giganta. Konačnu odluku donosi stručni odbor Komisije u kojoj sjedi predstavnik ministarstva poljoprivrede RH i prema neslužbenim informacijama sjednica tog tijela će se održati u svibnju.