Transatlantski trgovinski sporazum poznatiji kao TTIP doživio je ovaj tjedan značajan udarac. Usprkos medijskoj pažnji koju su dobili, ne radi se o pregovaračkim dokumentima koje je objavio  Greenpeace , već o izjavama francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njegovog ministra trgovine Matthiasa Fekla. Vodeći ljudi jedne od najvažnijih država članica EU su izrazili protivljenje potpisivanju TTIP-a ako američka strana bude i dalje inzistirala na snižavanju europskih standarda u npr. poljoprivredi i sigurnosti hrane.

“Hollandeova izjava nije neočekivana iz dva razloga. Prvi je činjenica da EU i SAD imaju toliko drugačije stavove po nekim pitanjima da je vrlo teško naći kompromis. Ako EU potpuno popusti oko GMO-a, privatizacije zdravstva, zaštite okoliša i poljoprivrede male su šanse da će sporazum biti ratificiran. Drugi razlog su nadolazeći parlamentarni izbori u Francuskoj, jer TTIP je poprilično nepopularan među lijevim biračima,” izjavila hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Borzan smatra kako u dokumentima koje je objavio Greenpeace nema nekih velikih iznenađenja. Naime, odavno su poznati američki stavovi prema npr. europskom principu predostrožnosti koji omogućava da EU zabrani neke proizvode ako postoji sumnja u njihovu štetnost. Njihovo je pravo da zastupaju svoju poziciju, a na je EU da im ne popusti.

“Prošle godine, kad sam bila u Washingtonu, dobila sam dojam da će to biti veliki kamen spoticanja. U Washingtonu smo imali zaista intenzivno organizirane sastanke u Kongresu, njihovom ministarstvu poljoprivrede, FDA-u i puno drugih institucija koje imaju veze s pregovorima i oni su se redovito postavljali pomalo ironično prema našem europskom sustavu. Naš sustav opreza prema GMO-u promatrali su s visine. Cijelo su nam vrijeme govorili da kroz TTIP žele imati sustav u kojem sve mora biti nepobitno znanstveno dokazano u slučajevima kad je neki proizvod štetan, a ne da se proizvodi s miču tržišta iz opreza”, kazala je Borzan.

Nakon trinaest rundi pregovora kroz tri godine čini se da protivljenje sporazumu jača na obje strane Atlantika. TTIP je američkoj javnosti relativno nepoznat, no sporazum je na neki način kolateralna žrtva otpora prema Transpacifičkom trgovačkom partnerstvu (TPP) koje su SAD ispregovarale s 12 država s obala Pacifičkog oceana. Hillary Clinton, Donald Trump i Bernie Sanders su u kampanji izrazili protivljenje prema TPP-u, a “sporazum o slobodnoj trgovini” je postao politički toksičan izraz.

“Od prvog dana pregovora, Europski parlament uvjetuje TTIP zadržavanjem visokih standarda zaštite zdravlja, sigurnosti hrane i okoliša. Komisiji sam u protekle dvije godine postavila niz pitanja vezano uz GMO, privatizaciju zdravstva, zaštitu okoliša i poljoprivredu i svaki put sam od povjerenice Malmstrom dobila odgovor da pregovarači EU neće pristati na snižavanje standarda. Nadam se da će se toga držati, jer radi slobodne trgovine ne smijemo žrtvovati sigurnost hrane, socijalnu državu i zaštitu potrošača u EU,” poručila je Borzan.

Bruxelles, 4.5.2016.